Tippek vásárláshoz

Amikor online vásárolsz, vagy használt cikket veszel, érdemes odafigyelned pár dologra, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk neked párat az alábbi listában:

A hirdetés nyelvezet

Minden esetben igyekszünk kiszűrni a gyanús hirdetéseket, azonban az online fordító-alkalmazások fejlődésével a csalók is egyre ügyesebb szövegeket tudnak létrehozni. Amennyiben nem odaillő információt találsz, vagy a hirdetés nyelvezete idegennyelvről fordítottnak tűnik, jelezd nekünk a „Jelentés” funkció használatával.

Nem minden esetben átverés, ami annak tűnik. Pár pontosító kérdés segítségével meggyőződhetsz magad is a hirdetés valóságtartamáról.

Ilyen kérdések lehetnek:

  • Miért vált eladóvá?
  • Pontosan hol tudnám megnézni személyesen?
  • Van rá garancia?

A hirdetés képe

Oldalunkon 4db kép feltöltésére van lehetőség egy apróhirdetéshez. Amennyiben nem elegendő számodra ennyi kép a termékről, vagy a termék képe gyanúsan ismerős (ún. katalóguskép), nem a termékről készült, akkor kérj további képeket, ami más szögből, vagy jobb fényviszonyok között készült.

Próbáld ki, nézd meg személyesen

A személyes kipróbáláskor meggyőződhetsz a termék üzemképességéről, méretéről, esztétikai állapotáról. Nagyértékű termékek esetében (pl.: gépjármű, műszaki cikk) kifejezetten érdemes rászentelni az időt a személyes kipróbálásra.

Személyes találkozó

Ha személyes találkozóra kerül sor, érdemes nyilvános helyet választanod és ne vigyél magaddal nagyobb mennyiségű készpénzt.

Vigyél magaddal valakit

Nem csak a biztonságérzeted miatt érdemes valakit magaddal vinni a személyes találkozóra. Például egy autószerelő ismerős sokat segíthet a döntésben egy gépjármű megvásárlásánál.

Fizetés

Az eladók körében közkedvelt fizetési mód az előre utalás. Olyan eladónak utalj előre, akit személyesen is ismersz, korábban sikeresen vásároltál már tőle ilyen módon vagy könnyen azonosítható eladó (pl.: cégek).

Szállítás

Amennyiben az eladó lehetőséget biztosít az ajánlott és/vagy értékbiztosított postai küldeményként, csomagként, vagy futárral történő szállításra, nem érdemes spórolni rajta, ha nagy értékű műszaki cikket, vagy ajándékba/alkalomra vásároltál. A felsorolt szállítási módok esetén a legnagyobb az esélye, hogy csomagod épségben érkezik meg és egyáltalán megérkezik, a küldemény azonosítószáma alapján pedig menet közben is nyomonkövetheted, hogy hol tart a szállítási folyamat.

 Fontos megjegyeznünk, hogy a fent leírt listát személyes tapasztalataink és a visszajelzések alapján állítottuk össze és az egyes hirdetések valamint adásvételi folyamatok ettől eltérhetnek!